Pitanje 1: Kako da znam da mi je putanja do vašeg satelita čista?

Odgovor: Na ovoj web stranici se može izračunati azimut i visina. Kliknite ovde!

Pitanje 2: Ima mnogo visokog drveća na putanji od moje tanjir antene do satelita. Šta da radim?

Odgovor: Drveće može da pravi smetnje satelitu i tanjiru. Ukoliko ne možete da pronađete drugu ili višu lokaciju koja obezbjeđuje čistu putanju, moraćete da potkrešete vaše drveće. Možete, ako treba, da montirate antenu i na visini od 30 m iznad vaše kuće bez dodavanja bilo kakvih pojačivača signala.

Pitanje 3: Da li satelitska TV tanjir antena mora da se instalira van kuće? Ja živim u stanu i moram da se pridržavam određenih pravila ponašanja.

Odgovor: Satelitska tanjir antena mora da se postavi napolju kako bi primala signal. Neki materijali od kojih je prozor napravljen dozvoljavaju prolaz signala, ali ćete gubiti na snazi signala.

Pitanje 4: Mogu li ja sam da instaliram svoj satelitski TV sistem?

Odgovor: Možete sami da instalirate sistem. Mi u ponudi imamo i paket za samo-instaliranje koji sadrži sav alat neophodan za instaliranje jednog risivera.

Pitanje 5: Da li je moguće gledati različite programe na dva televizora pomoću mog SrpskaTV Amerika sistema?

Odgovor: Da, mi nudimo ovu vrstu usluga. Potrebna vam je satelitska TV tanjir antena sa niskošumnim blok konvertorom sa dva izlaza (dual output LNBF), i poseban risiver za svaki televizor. Možete kupiti jedan risiver i gledati lokalne kanale na jednom televizoru dok gledate druge kanale na drugom. Međutim, ne možete gledati dva različita kanala istovremeno sa samo jednim risiverom.

Pitanje 6: Potreban mi je profesionalac za instalaciju. Koga da zovem?

Odgovor: Jednostavno pozovite nas da zakažemo instalaciju kada to vama odgovara ili popunite online narudžbenicu.

Pitanje 7: Instalirao sam svoj novi satelitski sistem sam, ali ne mogu da uključim tanjir antenu. Samo mi se pojavljuje crveni indikator signala. Možete li mi pomoći?

Odgovor: Crveni indikator signala znači da ne dobijate dovoljno jak signal od satelita ili da je usmeravate ka pogrešnom satelitu. Prvo, postarajte se da sledeći uslovi budu ispunjeni: Vaša antena je ispravno usmerena ka odgovarajućem satelitu (Možete proveriti visinu i azimut pomoću ovog programa). Sledeće, morate biti sigurni da nema ništa što može blokirati signal između antene i satelita. Treće, proverite da li je kabal iz antene pa sve do risivera pravilno priključen. Ukoliko i dalje imate problema, obratite se našem odeljenju za Tehničku podršku ili proverite u Uputsvu za instaliranje. Može vam biti od velike pomoći.

Pitanje 8: Imamo satelitsku tanjir antenu i tokom jakih kiša ili snega gubimo signal. Postoji li nešto čime bi izbegli ovo?

Odgovor: Moguće je da je problem u tome što spoljni priključci na kablovima nisu vodo-otporni. Ukoliko voda dopre u kablovksi priključak, izaziva probleme o kojima govorite. Preporučujemo vam da sačekate bolje vremenske uslove i dobijete bolji signal tako da budete sigurni da su kablovi suvi. Zatim, silikonom zadihtujte spoljne kablovske priključke.

Ponovno izdizanje antene bi umanjilo ovaj problem. Što je snaga signala veća, manje ćete imati problema sa padom signala.

Jaka kiša ili sneg takođe mogu uzrokovati gubitak signala jer tanjir antena ne može da pronađe satelit. Ukoliko živite na teritoriji sa nestabilnim vremenskim prilikama, treba da razmislite o tome da kupite malo veću tanjir antenu.

Ukoliko pokušate da ponovo izdignete vaš tanjir zarad optimalnog signala, molimo vas da se uverite da je to bezbedno PRE nego što uradite bilo šta drugo.

Pitanje 9: Šta treba da uradim kako bi pravilno uzemljio svoj sistem?

Odgovor: Možda želite da instalirate spojnicu za uzemljenje na zgradu ili na neku drugu jaču konstrukciju u blizini satelitskog tanjira. Postarajte se da je mesto instalacije stabilno i da dobro pričvrstite spojnicu za uzemljenje na površinu. Postavite spojnicu za uzemljenje što je bliže moguće uzemljivaču.

Postavite spojnicu tako da su joj priključci horizontalni. Ovo sprečava ulazak vlage u spojnicu. Najkraćom rutom dovedite koaksialne kablove iz LNBF-a do ulaza(a) spojnice za uzemljenje.

Svaki kabal treba da bude spušten ispod priključka, tako da omogući otkapavanje vode pre nego što uđe u spojnicu. Spustite žicu za uzemljenje do uzemljivača u svemu prema lokalnim elektro propisima.

Žica za uzemljenje mora uvek biti jedna žica. Nikada ne spajajte dve žice za uzemljenje. Korozija i vremenski uslovi mogu dovesti do loše konekcije na spoju, i time učiniti uzemljenje neispravnim i opasnim. Ako isečete žicu za uzemljenje prekratko, zamenite je sa jednom žicom i isecite na odgovarajuću dužinu.

Koristite kablovske spojnice kako bi pričvrstili kabal na zgradu. Ovo sprečava oštećenja.

Pitanje 10: Mogu li da ofarbam tanjir antenu kako bi se bolje uklopila sa fasadom?

Odgovor: Možete ofarbati svoju tanjir antenu. Preporučujemo vam da koristite mat boje, a ne blistave boje, kako bi smanjili mogućnost pojave problema reflektovanja toplote na LNBF. Takođe, ne farbajte LNBF.